Natlig polyuri er den hyppigste årsag til, at man skal lade vandet om natten. 

Det er ikke ualmindeligt, at man skal op om natten for at tisse. Det kaldes nykturi, og det kan føre til generende søvnforstyrrelser. Natlig polyuri (overproduktion af urin om natten) er den hyppigste årsag til nykturi. Med stigende alder dannes der ofte mindre af det hormon, der kaldes vasopressin. Dette hormon får nyrerne til at koncentrere urinen mere om natten og dermed producere mindre urin. Natlig polyuri (overproduktion af urin om natten) er ikke en sygdom i sig selv, men det kan give en del gener i form af søvnforstyrrelser, træthed og andre livskvalitetsproblemer. Natlig overproduktion af urin er den hyppigste årsag til hyppig natlig vandladning, men der kan også være andre årsager, f.eks. en overaktiv blære eller prostatasygdomme hos mænd. OBS - For at udelukke alvorlig sygdom skal man altid søge læge ved vandladningsproblemer.


Normalt udgør den urin, der dannes om natten, mindre end 1/3 af den mængde, der dannes over et helt døgn. Tommelfingerregelen siger, at ved blære- eller prostataproblemer, skal man op og tisse ofte på trods af, at urinmængderne er relativt små. Ved prostatasygdom kan man også have svært ved at tømme blæren helt. Men ved natlig polyuri (overproduktion af urin om natten) er der tale om store urinmængder om natten. Hvis man er usikker på uringmængderne, kan det være en god idé at udfylde et væske-vandladningsskema. Det kan du dowloade her på siden.

Problemer med vandladningen kan tjekkes af egen læge. Hvis du er generet af dine natlige vandladninger, så kontakt din læge.  Her er der god hjælp at hente, så du igen kan sove uforstyrret om natten.

 

Ansvarlig: Henriette Bech
25 oktober 2013
Disclaimer